snijden en rillen

1 - snijden

Het lijkt onlogisch maar het beste wordt uit de losse hand gesneden, dus zonder gebruik van een liniaal.  

 De reden daarvan is dat langs de liniaal gesneden de lijn altijd prachtig mooi recht is maar bijna altijd ligt de snee nét naast de lijn of hij loopt er langzaam van weg.  Gebogen lijnen worden sowieso niet langs een liniaal gesneden.

De oorzaak van die afwijkingen is schaduwwerking, parallax (verschilzicht) én scheefstand van het mes maar ook verschuift de liniaal vaak ietsje tijdens het snijden of bij de aanzet van het mes.

Het vervelende is dat dit pas tijdens het bouwen aan het licht komt. 

Een boog wordt gesneden in een lange reeks rechte lijntjes waarbij op bepaalde momenten het papier ietsje wordt gedraaid.

Daarbij blijft het mes op zijn plaats en draait de bouwplaat als het ware om de punt van het mes. 

snijden langs de liniaal
daarom niet langs de liniaal
 
 Snijden van gebogen elementen
 een boog bestaat uit een serie rechte stukjes
 
 

2 - rillen 

 

Rillen is het lichtjes insnijden van het papier met de berdoeling dat de bovenlaag van het papier wordt gesplitst en er een scherpe vouwnaad ontstaat.

Vouwnaden liggen vrijwel altijd langs hechtstroken, de in te lijmen randstrips die de bouwelementen onderling verbinden. Wordt dan de rillijn te diep gesneden en de aan elkaar gelijmde elementen meermalen aangeraakt en bewogen dan zal die naad gaan scheuren.

 

gerilde vouw

voorzichtig de bovenkant van 't papier stuksnijden heet rillen 

 

 3 - het mes

  • Nauwkeurig snijden gaat het beste alsof je tekent. Dus door het mes als een potlood in de hand te houden. 

  

  • Snij nooit naar een hoek toe maar altijd vanuit die hoek naar buiten en snij aan het eind van de lijn een stukje door zodat later de snijlijn door een andere wordt gekruist.

 

  • Als het element is uitgesneden vergeet dan niet het te vlakken met de gladde achterkant van het mes of de nagel. Aan de achterkant  is het papier namelijk licht uitgelubberd.

 

  • ls het onderdeel 'naar je toe' gevouwen dan moet de rillijn dus aan de achterkant van het papier komen. Verklik de vouwlijn naar de achterkant met speldenprikken en trek tussen de gaatjes een potloodlijn.

 

  • Een scherp mes zal in het papier 'happen'. Dat is hoorbaar. Als het mes zonder druk over het papier wordt gesleept klinkt er een soort geritsel. Is het mes onvoldoende scherp geworden om fijne scherpe sneden te maken dan zal het als het ware over het papier 'glijden'.  Schuif de messtrip in de houder tot alleen dat ene stukje er nog uitsteekt. Breek het met de punt van de tang af en berg het stukje veilig weg.

 

 
als een tekenaar
met het mes als een potlood...
snijden vanuit de hoek en nooit er naar toe !
en het vlakken van de snijranden 
 

Maak jouw eigen website met JouwWeb