schepen

Van de 36 gevonden schepen zijn er slechts enkele die met enige twijfel het predicaat 'beginnersmodel' kunnen krijgen en voor een echte beginner het is toch wel raadzaam om eerst eens zo'n automodelletje te pakken.

In vergelijking met de werkelijk schitterende schepen in vak 3 lijken de volgende platen misschien 'beginnersmodellen' maar als beginner zou ik er niet aan beginnen. Dus zijn deze platen...


1 - het minst moeilijk 

  • Bouw zelf de uit drie pdf's en een duidelijke handleiding bestaande 'Scheve Schuit'.

 

   

 

  • De karveel 'Cabot's Matthew'  in 2 pdf's, als gewoon schip en als piratenschip. Gekleurd of blanco.

  

 

 

 

 

 

  • De 'Duyfken' in één jpg.   Downloaden, kleuren en bouwen maar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • om écht foutloos te bouwen, de Amsterdamse 'Stern'.                           (klik op 'het Verhaal' op hun site en dan omlaag scrollen) 
  • de SMS 'Rhein', een Duitse kanonneerboot uit 1872 in twee jpg's en een duidelijke handleiding.   Naast dit schip bestond ook de  identieke 'Mosel'. Twee schepen die de riviersplitsing Rijn/Moezel, 'Deutsches Eck', bij Koblenz verdedigden.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
'Cabot's Matthew'
 
'de Duyfken'
de SS590-Oyashio
 
de Stern
de SMS 'Rhein' uit 1872
de Delta 'Multicraft 1000'
 
de 'Mississippi Queen'

 

 

2 - een heel stuk moeilijker

  • Het eerste scheepsmodel is een bouwplaat 'uit de oude doos' van een Vikingschip. De Russische publicist schrijft daarover ongeveer het volgende: Модель составлена из 33 деталей. Столь ограниченное число разверток не помешает вам собрать модель, как и отсутствие сборочных чертежей. = Het model is samengesteld uit 33 delen. Het beperkt aantal aanwijzingen evenals het ontbreken van montage tekeningen zal u er niet van weerhouden dit model te gaan bouwen.
Хотя два совета, думаем, не повредят делу. Во-первых, на развертках, клапанах и рядом с деталями указаны цифры, означающие, с какой деталью следует склеить данную деталь = De cijfers naast de bouwelementen moeten overeenkomen met andere daarmee te verlijmen delen.И, во-вторых, прежде чем клеить детали, внимательно продумайте порядок соединения деталей в отдельных узлах и всей сборки в целом. En het is raadzaam goed na te denken over de volgorde en samenhang van de te verlijmen delen.
Let op !  Deel 4 op tekening 2 heeft dezelfde vorm en lengte als datzelfde (ongenummerde) deel op de hiernaast afgebeelde tekening 1. Als daarin - geopend in Gimp - verschil zit moet een van beide tekeningen worden verschaald.
De plaat bestaat uit tekening 1 en 2.
 
 
  • De 'Mary Rose', een kraak van dezelfde Russische site, is een bouwplaat uit zes jpg's met vijf voorbeeldplaatjes met bouwnummers dus met hopelijk weinig of geen raad- en puzzelwerk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

  • de Japanse destroyer Aegis 'Kongo' in elf pdf's en een zesbladige handleiding in het Japans, maar met duidelijke afbeeldingen.

 

 

 

 

 

 

  • de PS02 'Cerberus' van de Australische marine uit 1871 - bouwplaat in vijf pdf's met 700 bouwdelen. Volgens de makers een (gemiddelde) moeilijkheidsgraad van 3/4 op 5. 

 

 

 

 

 het Chileens opleidingsschip de 'Esmeralda' in 25 pdf bladen met uitstekende handleiding....

.... plus nog vier schepen van de Japanse ontwerper M.Nishiguchi !

 
'De cijfers naast de bouwelementen moeten overeenkomen met andere daarmee te verlijmen delen'
Hier dus deel 7 met deel 5.
 
de kraak "Mary Rose"
 
de Japanse destroyer 'Kongo'
de PS02 'Cerberus' (kustverdediging)
Chileens opleidingsschip 'Esmeralda'
 

3 - wie durft...

Het laatste 'hoofdstuk', de examenstukken !

  • Poolse veerboot uit 1960, de 'Lilla Weneda', in 8 pdf's en 3A4 prima bouwvoorbeelden, waarover de bouwer (Roman Detyna denk ik) het volgende schrijft:
Als 6-jarige jongen voer ik mee aan boord van de Balladyna, het zusterschip van de Lilla Weneda, op een korte trip met mijn ouders langs de Poolse kust en het was een onvergetelijke ervaring. In 1966 heeft MalyModelarz een bouwplaat gepubliceerd van de Lilla Weneda waarvan ik kort geleden bij toeval eentje in handen kreeg. Het zou godslastering zijn geweest daar het mes in te zetten en dus besloot ik het schip zelf te gaan tekenen. Ik hoop dat jullie er evenveel plezier aan zullen beleven als ik aan mijn trip en de aan bouw van deze Lilla Weneda.
  • de Zweedse schoener 'Isolda', die door het scheepvaartmuseum te Gøteborg in tweemaal drie pdf´s wordt aangeboden om in zwartwit (svartvitt) of in kleur (färg) afgedrukt te worden.

  Gunnar Sillén (ontwerper  Isolda)

 

 

 

 

 

 

  • De 'Titanic' getekend door Jerry Vondeling in 9 pdf's.

 Op dezelfde site staan nóg vijf (Titanic-gerelateerde) platen.  

 

 

 

 

  • En dan hier de kers op de taart. 'The Black Pearl' een Japanse bouwplaat in 23 pdf's en 2 jpg's.  Vraag niet om de vertaling van een bouwbeschrijving maar wie het lef heeft hieraan te beginnen zal het model zonder tekst ook wel tot leven weten te brengen. 

 

  • Wie nu nog niet is afgemonsterd kan hier nog even kijken.
 de Poolse veerboot ´Lilla Weneda´
de Zweedse schoener ´Isolda´
de Titanic
 the Black Pearl