gebouwen

1 - bouw een eigen dorp

 In de 'free downloadable' gebouwenhoek staan nogal wat huisjes en zo die met z'n allen bijmekaar best een leuk dorpje kunnen vormen.

Vandaar de titel.

Voordat we die huisjes langslopen moeten we die twee grappige 'Western Towns', die bij het Duitse jeugdblad YPS zijn te downloaden, niet vergeten te noemen.  Ook op de site van YPS staan de gebouwen van 'Scotland Yard' en we kunnen, als die klaar zijn, daar een 'veilig'  fantasiestadje omheen te bouwen.

Er zijn best genoeg gebouwen te verzamelen die een leuk dorp kunnen vormen, maar sommige verschillen nogal. De ene tekenaar tekent het model in zijn geheel en de ander gebruikt foto's, of bijna foto's en maakt daarvan een bouwplaat. Die laatste modellen worden bijvoorbeeld gebruikt in het landschap van een modelspoorbaan. Sommige tekenaars, zoals hier Martin Gumhold, maakt ze allebei.

De vraag is of je beide wilt gebruiken.


Weer anderen tekenen zo losjes dat het aardig in de buurt van de werkelijkheid komt. Zoals hier Michael Kraus.Maar ja, als het moeilijk is om daaruit een keuze te maken dan kan natuurlijk het dorp Pretzschendorf uitkomst bieden. Met maar liefst 49 gebouwen waaronder twee kerken zit er een kompleet dorp onder de linker muisknop.Een even grote als fraaie uitbreiding kan gebeuren met een hele rits monumentale gebouwen, waarbij dit prachtige vakwerk jachtslot Hövelhof uit eind 1700, maar ook de Rijksdag in Berlijn, het Atomium in Brussel, het Orient Station in Lissabon, de Bibliotheek van Oxford, slot Schönbrunn in Wenen maar ook een woning en een flatgebouw waarvan je er natuurlijk zoveel kunt printen en bouwen als je wilt. Maar als je vlug wilt uitbreiden staan op deze site 15 verschillende en vrij eenvoudig te bouwen platen van de hand van Michael Goschütz in 11 pdf's en 4 jpg's.Waarbij deze kroeg van EuropMedia niet mag ontbreken, evenmin als beide huizen die daar gedownload kunnen worden.
en misschien zijn een paar wachtposthuisjes ook wel leuk en......je moet beslist nog even neuzen op de volgende links:

 

 

Voordat we van Duitsland naar Amerika gaan moeten we niet vergeten een zevental  grachtenpanden, een oud kantoor en een oude Nederlandse fabriek aan het dorp toe te voegen.

 

 

 

 

Tot slot een bezoek aan de site die als herdenking aan de 200e geboortedag van Abraham Lincoln 20 Amerikaanse historische gebouwen presenteert.      Een prima tussenstap naar de grotere, vaak mooiere, maar ook moeilijker bouwplaat omdat er tussen de leuke kleinere bouwwerken een paar staan om je tanden in te zetten. Een prima tussenstap naar de grotere, vaak mooiere, maar ook moeilijker bouwplaat.

getekend model

of 'fotomodel'

oude stadhuis van Sindelfingen 

door Michael Kraus

de kerk van Pretzschendorf...

... en 't hele dorp

Jachtslot 'Hövelhof' 

'Heroldsmühle'

van Michael Goschütz'

'Ruhrpottkneipe'

een wachtpost en nog meer...

als het Loo...slot 'Bouwplaat'

 

 

 

 


mooie grachtenpanden van

Dick v/d Horst

the Old State Capitol

2 - monumentale gebouwen en te bouwen monumenten

Het Frans Paviljoen van Lodewijk de XV en Madame de Pompadour te Versailles. Een bouwplaat op schaal 1:100 in 14 pdf bladen.Een voorzichtig begin van het bouwkundig geweld wat we nog in petto hebben en dan te bedenken dat het allemaal 'free of charge' is. Rechts dus een foto uit Versailles. Hierboven ook een foto maar dan 1% van die andere. Het schaalmodel. Het eerste van een aantal onverwacht vrij downloadbare erg mooie wereldbekende gebouwen. 

Maar eerst even de fantasie de vrije loop laten.  Om te beginnen acht bouwwerken die bedoeld zijn om je koude rillingen te bezorgen. Als dat lukt is het de vraag of dat komt van de griezel of van bewondering...

 

Niet alleen Jack Sparrow inspireerde de ontwerpers van bouwplaten. Harry Potter zorgde met 43 pdf's voor de plaat van kasteel Hogwarts

 

 

 

 

 

 

 

 

En Indiana Jones'Temple of the Forbidden Eye was een bron van inspiratie voor Robert Nava....


 

 

 

 


....die ook staat voor het schitterende kasteel van Doornroosje.


 

 

 

 

 

 

 

 

Dan weer terug naar de werkelijkheid en met beide benen aan de grond, de handjes aan het mes, de ogen op scherp en het geduld op 'full' komen we alweer bij Canon/Creative Park...

...de bouwers en 'gulle gevers' van allemaal prima bouwplaten, zoals maar liefst 35 wereldberoemde bouwwerken:

 

New Orleans Square

van Haunted Dimensions

 

 

 

Harry Potter's Hogwarts

Temple of the Forbidden Eye

Disney's Doornroosje

Buyodoin Phoenix Hall - Japan

Nagoya Castle - Japan

Kerk van de Transfiguratie

Sultan Ahmed Camii moskee

Taj Mahal, India

Nikko Toshogu Tempel, Japan


Maak jouw eigen website met JouwWeb